Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel Herăstrău
Istoric
Biserica Herăstrău, având ca ocrotitori pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Sfinții Împărați Constantin și Elena și Drepții Ioachim și Ana, se află la intersecția străzii Nicolae Caramfil cu șoseaua Pipera, în Sectorul 1 al Municipiului București. Acoperită de un văl zgomotos de motoare supraturate, frâne de ultim moment, claxoane imperative și sirene întotdeauna grăbite, biserica se lasă greu descoperită și accesibilă.
Biserica văzută dinspre Apus
Greutatea aceasta vine nu din condițile extreme ale zonei ci din vâltoarea vieții citadine întotdeauna pe fugă, în care descoperim lucrurile perene prea târziu, cu surprinderea mulțumitoare și mângâietoare că lumea nu s-a sfârșit.
Site-ul acesta se dorește a fi un anunț de departe al existenței sfântului lăcaș și o poartă a drumului care duce spre El. Oricine caută această biserică sau o descoperă ca din întâmplare, găsește aici un sprijin, un cuvânt de folos sau doar un strop de liniște într-o mare de zgomot.
Ușile din lemn masiv de la intrare
Târnosită (sfințită) la data de 29 iunie 1887, la praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, biserica de azi este expresia credinței locuitorilor fostului cătun Herăstrău, dependent de Comuna Băneasa. Dovada acestui fapt o constituie și lipsa unui ctitor unic. Istoricul parohiei vorbește de un număr mare de ajutători care, însuflețiți de Preotul Ion Lăcureanu, au contribuit cu aceeași credință, nădejde și dragoste la construirea și înzestrarea bisericii.
Dintre familiile de la sfârșitul secolului XIX și începutul sec. XX puține au mai rămas azi în cartier, zona cunoscând un amplu proces de sistematizare între 1975-1985 și un dinamism demografic după 1990 care mai continuă și azi.
Interior biserica – vedere generală
Biserica a rămas unul din singurele repere ale trecutului – destul de recent de altfel – în jurul ei apunând cătunul Herăstrău și răsărind Cartierul Aviației.
Biserica Sfinților Apostoli – Herastrău reprezintă un spațiu de descoperire a lui Dumnezeu prin rugăciuni și slujbe, de apropiere de semenii noștri prin programele și inițiativele fiilor duhovnicești și de cunoaștere a sinelui prin participare și implicare în viața religioasă a parohiei.
Parohia Herăstrău este situată în partea de nord a sectorului 1 al orașului București.
Prima formă administrativă a cartierului Herăstrău a fost de sat dependent de comuna Băneasa, situată la nord-vest, pe șoseaua București-Ploiești.
Începând cu anul 1929, odată cu reforma administrativă și noua arondare, satul Herăstrău, datorită poziției sale și compoziției sociale, a fost anexat orașului București în cadrul sectorului 1 galben. În mijlocul acestui cartier se afla situată biserica parohială Herăstrău, cu hramurile: Sf. Apostoli Petru și Pavel, Sf. Împărați Constantin și Elena și Sf. Dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana.
Biserica a fost ridicată în anii 1886-1887 din inițiativa populației locale și cu ajutorul substanțial al unor familii de negustori din cartierul Filantropia, aceștia fiind: Ion Apostol, Pavel Leonte, Constantin Tibișoiu și Constantin Gavrilescu, cărora li s-au alăturat preotul Ioan Lăcureanu și alți donatori rămași necunoscuți. Biserica, suplă și armonios construită, are zidurile din cărămidă groase de circa o jumătate de metru și este în formă de treflă.
Prima pictură este opera pictorului Anton Serafim, în tehnica ulei. În decursul timpului a fost restaurată parțial de către pictorul Nicolae Colonițiu.
O altă restaurare s-a făcut de către zugravul Andrei Vlăduț.
Primul slujitor al acestei biserici a fost preotul Mușetescu, care a slujit pentru o perioadă scurtă, de câteva luni, fiind urmat de preotul Ioan Nucșoreanu, care a slujit până în anul 1938, fiind urmat de preoții Gheorghe Popescu, Ion Berbeceanu, Alexandru Bușila, Fănică Mazăre, Anatolie Roșca, Ilie Anca, Ioan Paraschivescu și Adrian Tuță.
Toți acești slujitori s-au nevoit în a fi buni păstori și gospodari pentru enoriași și parohie.
În anul 2003, în timpul slujirii ca paroh a preotului Ioan Paraschivescu și preot slujitor Mihail Neațu, s-au executat lucrări de reparații generale ale bisericii precum și de restaurare a picturii.
În toamna-iarna anului 2013 a fost refăcut învelișul de tablă și s-au făcut reparații la structura de susținere a turlelor.
Între anii 2017 și 2021 au avut loc importante lucrări de extindere a clădirii Bisericii, de demolare a vechii cancelarii și de construire a unei clădiri anexe care cuprinde noua cancelarie parohială.
Adresă parohie Str. Nicolae Caramfil, Nr. 26, Sector 1
Date de contact cancelarie
Email – cancelarie@parohiaherastrau.ro
Formular de contact
Biserica este în formă de treflă cu ziduri groase de cărămidă,suplă și armonios construită, având două turle din lemn, acoperite cu tablă galvanizată, a căror elasticitate a privat biserica de stricăciuni cu prilejul cutremurului din 1940.
Prima pictură s-a datorat cunoscutului pictor de biserici Anton Serafim care a terminat lucrarea in 1887 odată cu sfințirea bisericii. Pictura este în ulei și a fost restaurată de pictorul Nicolae Calonițiu, fost ucenic al pictorului Anton Serafim, și singurele intervenții constau în adăugirea decorațiunilor florale și a patru tablouri adăugate pe arcade: Încredințarea lui Toma,Vindecarea Orbului,Ruga din Ghetsimani si cei 40 mucenici, sus pe ambii pereți din pronaus, sub marele tablou al Înălțării Domnului din plafon.
Aceasta lucrare s-a efectuat in anul 1932,cheltuielile fiind suportate de un locuitor din cartier pe nume Nicolae Rădulescu.
Pana în 1925 când devine parohie biserica a fost o filiala a parohiei Băneasa. Primul slujitor al bisericii a fost, conform mărturiei localnicilor în vârstă, părintele Ion Nucșoreanu (fost preot la Mănăstirea Pasărea )care a slujit pana în 1930 când a decedat.
Părintele a fost înmormântat în curtea bisericii, în partea dreaptă a Sfântului Altar.
Primul preot paroh a fost Gheorghe Popescu Lahovari, care a slujit din anul 1925 până în anul 1968.
În anul 1926 a început reparația bisericii de către preotul paroh ajutat de către Nicolae și Maria Rădulescu, ctitori ai acestui lăcaș. S-a făcut în acest timp curtea și învelișul bisericii, un clopot nou și tot ce a fost de trebuință pentru sfintele slujbe.
În anul 1950 a avut loc o renovare de către zugravul Andrei Vlăduț.
În anul 1969 s-a făcut o renovare a picturii exterioare de către noul paroh ( ? ).
În 1971, protoiereu fiind preotul Iuliu Man, prin stăruința preotului paroh Ion Berbeceanu, pictura a fost în întregime curățată și restaurată de pictorul profesor Gheorghe Teodorescu.
Noutăți
Niciun Rezultat
Pagina căutată nu a fost găsită. Încercați o căutare mai profundă sau folosiți navigarea de deasupra pentru localizarea postării.